A Biblia újrafelfedezése

 2014.10.01. 15:05

Szenzáció a Holt-tengernél

A híres felfedezés története 1947-ben egy nyári napon kezdődött. Mohamed ad-Dib, egy ifjú beduin, kecskéket legeltetett a Betle­hem és a Holt-tenger közötti szurdokban. Az egyik kecske egyre feljebb kapaszkodott a mészkősziklákon. Mohamed utánamászott, és hirtelen egy nyílásra bukkant a sziklában. Ezen át egy barlangba jutott, A sötétben néhány korsót is­mert fel. Biztosan valami kincset rejtenek - gondolta magában. Másnap egy barátjával együtt közelebbről is megvizsgálta a barlangot, de mindössze néhány agyagkorsót fedeztek fel, amelyek más, összetört korsók cserepei közt álltak. A lepecsételt edényekben azonban „csak” vászonba burkolt bőrtekercsek voltak, különös írásjelekkel. Micsoda csalódást De a bőrt talán még fel lehet használni cipőfoltozáshoz, vagy el lehet adni - vélték. Egy betlehemi régiségkereskedő ráállt a vásárra. De amikor írásjeleket fedezett fel a bőrtekercseken, rájött, hogy nagyobb értéket képviselhetnek, mint gondolta. Ezért el­hozatta a fiúkkal az összes tekercset és elment velük Jeruzsálembe, a Szent Márk szír kolos­torba. A kolostor elöljárója kikérte külön­böző tudósok véleményét, de a tekercsek igazi jelentőségét csak E. L. Sukenik pro­fesszor, a Héber Egyetem vezető archeo­lógusa ismerte fel: „Előkerült Izaiás próféta szövege; ezer évvel régibb, mint az eddig ismertek. Ez a több mint 7 méter hosszú tekercs a lelet legértékesebb darabja.

Az archeológusok átkutattak további 30 barlangot, valamint a közelben felfedezett romokat. Még több bőrtekercset találtak, szám­talan töredékét, cserepet, érmet. Felfedeztek egy könyvtárat, összetört íróasztalokkal, három tintatartóval* egy kétszáz személyes étkezdét és egy kamrát, hétszáz csészéből álló gyűjteménnyel.

Az ásatások során a tudósok megállapították, hogy a kolos­tort Kr. e. 140-től Kr. u. 68-ig jámbor zsidók lakták, akik magukat „a világosság fiainak” nevezték, és egészen a Biblia szellemében akartak élni. E nagy közösség minden téren önellátó volt, de szegénységben és elkülönülten laktak. Amikor a kolostort lerom­bolták, lakói a közeli barlangban rejtették el a tekercseket. A kézira­tok ebből az időből származnak, és a Krisztus korabeli zsidóság gondolatvilágára vetnek új fényt.

Ti is bekapcsolódhattok a bibliai írók munkájába. Luc Aerens „100 eljárásmód a keresztény csoportmunkához” című könyvében találtam egy érdekes játékot:

A hiányos Biblia

Előkészítés

1. Felrajzolunk egy Bibliát egy kartonra vagy egy papírlapra.

2. Leírjuk a kiválasztott szöveget úgy, hogy bizonyos neveket és bizonyos tevékenységeket jelző kifejezéseket kihagyunk.

3. Előkészítjük a ceruzákat.

Levezetés:   

1. Elbeszéljük, hogy valaki ellopta a bibliai szöveget, és nem találjuk. A szöveg hiányos lett, megcsonkult.

2. Megmondjuk a csoportnak, hogy helyre kell állítani, s az új szöveg legyen, amennyire csak lehet, Isten hiteles szavának pontos mása.

3. Felmutatjuk a táblát (vagy a lapokat) a hiányos (megcsonkított) szöveggel.

4. A szöveg újra újrafogalmazására 5-10 percnyi időt adunk.

5. Összehasonlítjuk a feleleteket. Kiderítjük, miért ajánl valaki ilyen vagy olyan fogalmazást.

6. Felolvassuk Isten szavának hiteles szövegét.

7. Összehasonlítjuk Isten szavát a mi szövegünkkel. Kiértékeljük az eltéréseket és a hasonlóságokat. Meg­beszéljük, miért az adott módon fejezi ki magát a Biblia.

Címkék: Biblia

A bejegyzés trackback címe:

https://bogarklub.blog.hu/api/trackback/id/tr536750215

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása