A lelkiismeret hangja bennünk

 2014.10.01. 15:31

Az alábbi részlettel szeretném felhívni a figyelmeteket egy könyvre. Már maga a címe is igen találó. Valami olyasmit nevez meg, amit minden ember érez élete sok-sok pillanatában: Isten megkísért bennünket, hogy jót cselekedjünk. A jótett, a jó megoldás ötlete mindig magától jelenik meg a fejünkben, s csak azért nem mindig tesszük a jót, mert ennek a kísértésnek ellenállunk. Ne tegyük! A híres francia filozófusnő, Simoné Weil ezt írta a jó kísértéséről:

Az ember nem térhet ki előle, csak ha elfordítja róla figyelmét.                                       

Ha kellő ideig és eléggé figyelünk rá, nem tudunk ellenállni neki.

 Mácz István: Kísértés a jóra

Ki mondja meg, mi a jó? Te. Magadnak. Mindig. Magadban.
Hallottad már azt a „benső hangot” a szívedben, mely súgja, mondja, kérlel, utasít
          a tett előtt - tedd vagy ne tedd!
          a tett közben - jól teszed vagy kár tenned!
          a tett után - helyesen tetted vagy nem lett volna szabad megtenned!
Ez a benső hang a lelkiismeret. A lelkiismeret az emberrel születik, miként a látás vagy a hallás képessége. A szem a színeket különbözteti meg, a fényt s az árnyékot. A hallás a tiszta és hamis hangokat ismeri fel. A lelkiismeret érzi, látja, mi a jó és mi a rossz. (...)
           Ki mondja meg, mi a jó?
Önmagunk önmagunknak. A lelkiismeretünk. És a lelkiisme­retünk árinál érzékenyebben „észleli”, érzékeli, látja meg és értékeli a jót és a rosszat, minél tisztultabb, minél egészségesebb értékelésű lelkiismeret­tel gazdag emberek nyitják ki belső szemüket a jó értékvilág felé.
           A lelkiismeret állandó készség benned, mely jelez: jó - rossz. Fejleszteni lehet. Kell, mint a látásodat és hallásodat. Ha értelmedet tanulással tökéletesíted, okosabb leszel. Ha emlékezetedet tudással gazdagítod, tapasztalt leszel. Lelkiismereted képzése által jó és jobb lehetsz.
          Ki mondja meg, mi a jó?
A hang benned. Boldog vagy, ha dicsér: helyesen cselekedtél. Kellemetlen, kínzó érzés, ha elmarasztal. „Furdal a lelkiismeret.” A lelkiismeret hatalma, hogy a jó jutalmát benned azonnal megadja vagy büntet. A büntetlen rossz - legalább így - a szívben megkapja bün­tetését.
          Lelkiismereted emberséged igaz hangja. Benne az emberi ter­mészet ősi szava szól hozzád, csak neked.
A lelkiismeret a rád szabott törvény. Teljesen megfelel neked. Általa bontakozhat ki személyiséged. A szív iránytűje. Az iránytű Északra mutat. Szíved lelkiismerete a JÓ felé jelez.

Mácz István

  1. Elolvastátok ezt a szöveget. Egyetértetek vele? Valóban megszólal ben­nünk ez a hang? Beszélgessetek erről.
  2. Előfordultak-e az életünkben olyan helyzetek, esetek, amelyekben nem voltunk biztosak, mit kellene tenni? Meséljetek el lehetőleg minél több konkrét esetet. Az elmesélő mondja meg, kételyei ellenére mit tett. A többiek is szóljanak hozzá az elmesélt esetekhez.
  3. Ha gondban vagyunk és nem tudjuk, mi a jó és mi a rossz megoldás, kivel beszélhetjük meg a problémánkat? Ki az, akinek ítéletében, tanácsában meg­bízunk? És milyen tulajdonságai miatt bízunk benne?
Melyik a helyes út?
Megfejtés: Az egyetlen kérdés, amit a nomádnak föl kell tennie, így hangzik: „Ha megkérdezném a barátodat, vajon ez az út vezet-e az oázis felé, mit mondana?

 

 

Címkék: felelősség önismeret lelkiismeret benső hang

A bejegyzés trackback címe:

https://bogarklub.blog.hu/api/trackback/id/tr656750425

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása