Harag helyett a békét keresni

 2014.10.07. 11:13

Népek szent városa — Jeruzsálem

     Neve ezt jelenti: „Isten békéjének városa”. Különféleképpen ejtik: Urusalim, Jerosolyma, Jeruzsálem. Az arabok El-Kuds-nak hívják, ami azt jelenti „a Szent”. Már Krisztus előtt 1000 körül Dávid király székhelyévé építette ki, Salamon pedig a Sion-hegyen emeltetett templo­mot. így lett a város a zsidók szent helye.

     Jézus Jeruzsálem közelében halt meg a kereszten, tanítványai itt voltak tanúi feltámadásának, és a Szentlélek is itt alkotta meg az első keresztény közösséget, ezért a város a keresztények számára is szent.

     Amikor Krisztus után 70-ben a rómaiak lerombolták a templo­mot, megfosztották a zsidókat hitük szívétől. Most már nem volt hazájuk, tehát szétszóródtak az egész földkerekségen. A muzulmánok a 7. században foglalták el Jeruzsálemet. A templom területén mecsetet emeltek, amely máig fennáll.

A béke kezdete (legenda)

     Volt egyszer két testvér. Egyikük megnősült, a másik nem. Egész nap gabonát csépeltek, aztán elosztották egymás közt. Este min­degyik a maga gabonarakása mellé feküdt le.
     Éjszaka éberen feküdt a nős testvér és így gondolkodott: „Most már gazdag vagyok. Van feleségem, vannak gyermekeim és gabonából is fölöslegem van. Szegény testvérem magányos és egyedül él. Miért legyen nekem annyival több, mint neki? Adok neki gabonát az enyém­ből. ” És áthordta gabonája egy részét alvó testvére rakására.
     Nem sokkal később felébredt a másik testvér és elgondolkozott azon, mennyivel több a gabonája, mint amennyire szüksége van, hiszen nincsen sem felesége, sem gyermeke. Ha valamennyit ajándékba kínálna a testvérének, az talán el se fogadná. így azután felkelt, fogta egy jó részét a gabonájának, és áthordta alvó testvére rakására.
     Reggel aztán mindketten igencsak elcsodálkoztak, hogy ugyan­annyi gabonájuk van, mint korábban, és nem tudták megmagyarázni, hogyan lehetséges ez. Az éjszaka történtekről ugyanis egyik sem szólt semmit a másiknak.
     Isten látta a testvéri szeretetnek ezt a megnyilvánulását. El­határozta, hogy ezt a területet a népek imádkozási helyévé teszi. Azóta erre a helyre járnak a muzulmánok, a zsidók és a keresztények. Nem más ez, mint a jeruzsálemi templom helye.

Békét kötök (csoportjáték)

     Annyi tollat, papírt és borítékot készítünk, ahány játékosunk van. Nagyobb helyen érdemes játszani, hogy mindenki nyugodtan fél­revonulhasson gondolkodni és írni. A kérdés, amelyre mindenki keresi a választ: kire haragszom és miért? Elevenítsük fel azokat a helyzeteket, amelyekben felébredt a haragunk, a neheztelésünk valaki iránt. Majd gondolkozzunk arról, lehetséges volna-e békét kötni vele, s miként. Képzeljük el azt a helyzetet, amelyben feltehetően legközelebb talál­kozni fogjunk haragosunkkal. Hogyan fog viselkedni? Mivel - akár szavak nélkül is - adhatjuk tudtára, hogy ezentúl nincs köztünk harag? Ha ezeket átgondoltuk, írjuk le gondolatainkat a papírra és tegyük borítékba. A klubvezető gondoskodjon arról, hogy a legközelebbi vasárnapi szentmisén ezeket a békekötő leveleket az oltárra lehessen tenni és Istennek felajánlani.

     Ha a csoport minden tagja szívesen megosztja a tapasztalatait, tarthatunk körbeszélgetést a haragról - hogyan születik meg bennünk ez az érzés, milyen „tünetekkeljár, mennyire nehéz túljutni rajta, hogyan állítható helyre a kapcsolat a kibékülés után, stb.

 A Bibliai böngészde októberi kérdései:

  1. Keressétek ki Józsue könyvében (15. fejezet), kik laktak Jeruzsálem­ben, mielőtt a zsidók elfoglalták a várost. (15 p.)
  2. Ki volt az a zsidó uralkodó, aki elfoglalta a várost? Hány évig ural­kodott ott? (20 p.)
  3. Miért gyűjtötte össze Salamon Izrael véneit Jeruzsálembe? (Kir könyve, 10 p.)
  4. Hová és milyen ünnepre ment Mária és József minden évben? (5 p.)
  5. Keresd ki a Jelenések köny­véből (21,9-27) az új Jeruzsálem leírását. Mit jelképez számodra ez a leírás? János miért nem látott templomot ebben a városban? (5-20 p.)

Címkék: béke harag konfliktus Biblia

A bejegyzés trackback címe:

https://bogarklub.blog.hu/api/trackback/id/tr176766483

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása