Az új barátnő

 2014.01.30. 12:21

- Képzeld, új kislány jött az osztályba - újságolja az ajtóból Ágota és mellém ültették.

- Hogy hívják?

- Cilinek. Szőke, hosszú haja van. Az apukája sokáig külföldön dolgozott. Nincs testvére. A tolltartója olyan, mint egy nagy cipzáros ceruza. Nem hord köpenyt. Viszont lakkcipőben jött. Adott egy meggy­ízű rágót - sorolja Ágota egy szuszra.

- Hát az Ildi?

- Ildi máshol ül - de látom az arcán, hogy nincsenek jóban.

- Vége a barátságnak?

Nem válaszol. Bizonyára maga sem tudja.

- Hát azért nincs vége... Ildivel nagyon jól el lehetett beszél­getni... De Cili is olyan aranyos. Nem tudom eldönteni, melyikükkel barátkozzam...

- Ezt, galambom, helyetted nem döntheti el senki. De az segíthet, ha elgondolkozol azon, mi kell a barátsághoz.

Komoly képet vág, majd elkezdi sorolni az ujjain:

- Hát... hogy szívesen találkozzam vele, jól tudjunk beszélgetni, osztozkodunk, amin lehet... Mi lehet még?

- Mondok akkor én is egy párat: érdekelnek-e a barátnőd gondjai még akkor is, ha neked egészen más gondjaid vannak? Képes vagy-e meghallgatni őket többször is? Fontos-e neked, hogy a barátnőd csinos legyen, vagy inkább arra vigyázol, nehogy alulmaradj? Elő szokott-e fordulni, hogy valamit megígérsz neki, és nem tartod meg? Hogy éreznéd magad, ha ő elköltözne egy másik városba? Ha valaki megbántotta, téged is elszomorít-e? Előfordult-e, hogy otthagytad őt az utcán, mert megláttál másvalakit? Szoktad-e megdicsérni, amikor valamit jól csinál, okosan válaszol, szépen táncol, énekel és így tovább? Nem felejtesz-e rákérdezni arra, ami nagyon fontos neki, ami őt éppen foglalkoztatja, még ha neked személyesen semmi közöd sincsen ahhoz? Gondban lennél-e, ha ajándékot kellene venned a számára? Ismered-e az ízlését, a vágyait? Ilyen és ehhez hasonló kérdést még sokat lehetne fölsorolni, tudod?

Egy darabig csak a víz csobogása és az edények csörömpölése hallatszik, mert éppen mosogatok. Végre Ágota megszólal:

- Ildivel azért ez barátság volt...

- Mért mondod azt, hogy volt? Csak nem fogtok összeveszni Cili miatt? A barátság nem szerelem, a barátságban nincs he­lye a féltékenységnek. Nem lehet számon kérni az új ismeretséget.

- Ildi nem is kérte számon, de én tudom, hogy rosszul esik neki, hogy én Cili mellett ülök.

- Ágota, én meg azt látom rajtad, hogy Cili imponál neked, mégpedig úgy érzem, az anyagiak miatt. Valahogy meg is értelek, de meg vagyok győződve arról, hogy ez a fajta vonzódás egy jómódú kislányhoz önmagában nem lesz elég a barátsághoz, ha nem lesz más is, ami benneteket összeköt. De ide figyelj - Cili nemcsak az osztályban új, hanem az országban is. Sok a pótolnivalója, és több barátnőre is szüksége lehet. Ahogyan te ővele - ő is köthet mással barátságot. Ezért ne várj, és ne ígérj kizárólagosságot. Légy nyitott és nagyvonalú, hozd őket - mármint Cilit és Ildit - össze, iratkozzatok be együtt zenés tornára, vagy akár egy szabás-varrás tanfolyamra is!

- És ha Ildi nem akarja?

- Ágota, ha türelmes voltál Ildihez, ha nem éltél vissza a bizalmával, ha szavadat megtartottad és segítettél neki, amikor rászorult - akkor nyilván fontos vagy a számára és biztosan nem utasít vissza. Hiszen akkor nemcsak neked, hanem neki is új barátnője lesz.

 

Kérdések: 

Ágota esete kapcsán gondolkozzatok és beszélgessetek arról, milyen szerepet játszanak az életünkben az úgy nevezett „piszkos anyagiak”. Ha valakiről véleményt alkotunk, fontos-e az anyagi helyzete? Vonzódunk-e olyan osztálytár­sakhoz, akik megengedhetik maguknak, hogy körbekínálják a társaságot rágógumival, gyümölccsel, csokival vagy más nassolnivalóval, ha egyébként más miatt nem közelednénk hozzájuk? Mennyire befolyásolja egy osztálytárs el­fogadottságát az anyagi helyzete? Aki jómódú, annak könnyebb? Miért? Vagy éppen nehezebb? Mindenki igazán őszinte vele? Keressetek példákat a saját osztályotok életéből.

Címkék: barátság őszinteség érdekek

A bejegyzés trackback címe:

https://bogarklub.blog.hu/api/trackback/id/tr395789823

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása