Irena Landau - Reggeli fölkelés

 2014.01.30. 15:02

Legrosszabb olyankor, amikor esik. Az ember reggel kinyitja a szemét és még annyira sem akar fölkelni, mint máskor. Artúr kidugja az egyik lábát a takaró alól... és visszahúzza. Jaj, még egy kicsit. Anyu már kétszer keltette. De milyen jó lenne még egy kicsit ágyban maradni... Nem, nem hagyják pihenni a gyereket. Újra kidugja az egyik lábát... utána a másikat... és felül. Ott ül az ágy szélén. Elmúlik egy perc, elmúlik egy másik is.

- Fölkeltél már, kisfiam? - hallatszik a konyhából anyu hangja.

A kisfiú feltápászkodik és indul a fürdőszoba felé. Milyen szépen fröcsög a melegvíz, pöttyöket hagy a mosdón...pötty... pötty... Artúr vizet önt a fogmosópoharába és kevergeti a fogkefével. Kevergeti, mert szeret kevergetni.

- Mosakszol? - kérdi anyu.                         

- Mosakszom, mosakszom - morog Artúr és kinyomja a pasztát a fogkefére. Túl keveset. Hozzányom még egy kicsit. Túl sok, az egész lepotyog. Na, még egyszer. A fogmosás megvan. Most beszappanozza jobb kezét... ó, milyen szép szappanbuborékok! Ha megnyomja az ujjával, a szappanbuborék elpattan.

- Készen vagy? - szól anyu.

- Jaj, mindjárt, mindjárt - válaszol Artúr és a törölközőért nyúl. Olyan szép csíkos a törülköző. Hány csík is van rajta? Artúr megszámolja, de eltéveszti. Hogy is van? Három sárga és öt kék csík.

- Élsz még? - nyugtalankodik anyu.

- Élek, élek - sóhajt Artúr, és lassú léptekkel visszatér a szobájába.

Föl kell öltözni, nincs mese. Artúr leül az ágyra és leveszi a pizsamát. Majd fölkel, elhozza a székről az alsónadrágot. Vissza az ágyra, leül, felhúzza. Újra feláll. El­hozza a székről a trikót. Visszaül az ágyra, fölveszi a trikót. Feláll...

- Hányszor mondjam zsémbelődik anyu hogy ne öltöz­zél ülve. Micsoda szokás ez?

Ugyan, mi a különbség, ho­gyan öltözik az ember. Fő, hogy már felöltözött és leülhet reggelizni. Illetve nem, mert előbb meg kell fésülködni. Artúr nézegeti a fésűjét, lám, kitört egy foga.

- Anyu, itt kitört egy fog! - mondja.

- Istenem, nyisd ki a szád, hadd lám - ijed meg anyu.

- Nem az én fogam, a fésűé!

- Jaj, ne idegesíts már! Készen vagy?

Nos, Artúr többé-kevésbé meg is fésülködött. Már reggelizhet. Jaj, de mégsem, mert a tej...

- Anyu, szűrd meg a tejemet - nyafog Artúr.

- Egyedül nem tudod?

Artúr tehát előbb megszűri a tejet, azután leül lágy tojást enni... eszi a lágy tojást... és eszi a lágy tojást...

- Mi lenne, ha megennéd már? - idegeskedik anyu. - Olyan sokáig eszed ezt a kis tojást! Hiszen ez nem görögdinnye!

Artúr végül is megreggelizett.

- Anyu, hány óra?

- Háromnegyed nyolc.

Jaj, gyorsan! Cipő, dzseki, hátizsák, és futás a földszintre, majd vissza a második emeletre a tornazsákért. És futás lefelé a lépcsőn, egészen az iskoláig...

Éppen csengetnek, amikor Artúr beesik az osztályba. Ideért. Éppen hogy.

Ez a vidám írás egy szöszmötölő kisfiúról szól. Artúr szemmel láthatóan egyáltalán nincs tudatában az idő múlásának. És te? Ellenőrizd magad az alábbi teszt segítségével.

Hogyan múlik számodra az idő?

1. Milyen gyakran késel el az iskolából?                                    

a) sűrűn előfordul (1 p.)

b) nagyon ritkán (3 p.)

c) soha (5 p.)

2. Sietsz valahová, de egy ismerősöd megállít az utcán. Mi teszel?

a)  néhány szót váltasz vele, de megjegyzed, hogy sietsz (3 p.)

b)  elbeszélgetsz vele, amíg van témátok (1 p.)

c)  szinte csak köszönésre és rövid magyarázatra szorítkozol (5 p.)

3. Tanítási szünnapra több dolgot eltervezel: rendrakást a polcokon vagy a szekrényben, bélyegrendezést, levélírást, stb. Leszállt az este. Mi a helyzet?

a)  amit elterveztél, azt hiánytalanul el is végezted, és még másra is jutott időd (5 p.)

b)  ezt-azt végeztél, de nem lettél kész mindennel (3 p.)

c)  a nap elment anélkül, hogy észrevetted volna, de nem csináltál semmi különöset (1 p.)

4. Egy igen fárasztó nap után hazatérve elhatározod, hogy ma mindenképpen korán lefekszel. De éppen egy érdekes film megy a tévében. Mit teszel?

a)  leülsz és végignézed (1 p.)

b)  azonnal fürödni mész és lefekszel (5 p.)

c)  csak addig nézed, amíg nagyon el nem álmosodsz (3 p.)

5. A tanár egy hónap múlva beszámolót vár az éppen föladott olvasmányról. Mit teszel?

a)  megnézed a naptárban, mikor lesznek szabadabb napjaid, és eltervezed, mikor csinálod meg (3 p.)

b)  egy hónap rengeteg idő, két hét múlva is ráérsz még ezzel foglalkozni (1 p.)

c)  aznap este elkezded olvasni, majd feldolgozod, és a második hét közepére már túl is vagy rajta (5 p.)

Ha a pontszámod 5 és 11 között van — úgy tűnik, nem vagy ura az idődnek. Az el nem végzett feladatok nyomják a lelkedet. Az az érzés, hogy késésben vagy, gyakran idegessé és kapkodóvá tesz. Fontos lenne minél előbb kidolgoznod módszereket az idő figyelésére a mindennapi életben, hogy idővel kialakulhasson az az érzésed, te uralkodsz az idődön, és nem az idő lep meg folyton azzal, hogy elmúlik.

Ha a pontszámod 11 és 20 között van — mondhatni, jó barátságban vagy az idővel. Nem tart vasmarokkal, mert rugalmasan kezeled, néha meg is változtatod a programodat, de vigyázol arra, hogy késésbe ne kerülj. Addig nem is lesz semmi baj, amíg a megterhelésed átlagos. Azonban, ha majd több dolgod adódik — például a  középiskolában — időzavarba kerülhetsz.                                                                     

Ha a pontszámod 20 és 25 között van — úgy látszik, nagyon szigarúan tartod az időbeosztásodat (talán van benned egy kis görcsösség is?) Több mint valószínű, hogy amennyiben nő a megter­helésed és több feladatod lesz, képes leszel megbirkózni velük éppen olyan jól, mint most. Gratulálunk, vasakaratod van.

A játék után talán érdemes még egy kicsit időzni e témánál, és beszélgetni arról, ki milyen módon tudja „fülön csípni” az időt? Ki hogyan osztja be a napot? A szabadidőt? Ki tudja fejből bármikor, körülbelül hány óra van? „Érezzük” az időt? Miért fontos, hogy szervezzük meg az időnket? Mi a véleményetek arról a mondásról, hogy „az idő gumiból van”?

Címkék: halogatás időbeosztás időérzékelés

A bejegyzés trackback címe:

https://bogarklub.blog.hu/api/trackback/id/tr335790050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása