Heródes király

 2014.02.12. 17:36

Heródes király a több szereplős népi betlehemezések nélkülözhetetlen alakja, az angyal, az ördög és a pásztorok mellett. De melyik Heródes? Mert többen voltak ám! Szinte biztosra vehető, hogy a betlehemes játékokban az első, vagyis Nagy Heródesról van szó. A név jelentése: hősök sarja, hőshöz hasonló.

Heródes időszámításunk előtt 37-től 4-ig uralko­dott Palesztinában. Galilea első prokurátora volt, majd a rómaiak kegyeibe férkőzve elnyerte tőlük a „zsidók királya" címet, ami nagyon bosszantotta a farizeusokat, mert hiszen Heródes edomita, tehát nem zsidó származású volt. Nagy építtető hírében állt: kibővíttette és hatalmas támaszfallal vette körül a jeruzsálemi templomot, felépíttette az Antónia erődöt, a város nyugati részén hatalmas, sok tornyú palotát emeltetett magának. Színházak, erődítmények és a Cezarea nevű kikö­tőváros építése is a nevéhez fűződik. De híres vagy inkább hírhedt volt egyebek miatt is - zsarnoki uralkodása idején tíz felesége közül többet, valamint tulajdon két fiát is meggyilkoltatta, kíméletlenül lemészároltatta politikai ellenfeleit, és ő rendelte el a betlehemi kisgyermekek legyilkolását is, ahogy erről olvashatunk Máté evangéliumának második fejezetében.

Nem sokkal Jézus születése után halt meg, és egyik fia vette át az uralmat Galileában.

Bibliai Böngészde kérdések: 

1. Hány Heródes nevű uralkodó volt ? (20 pont)

2. Ki volt Herodiás első férje? (30 pont)

3. Mi volt Herodiás gaz­tette? (25 pont)

4. Ki fogatta el Péter apostolt és fejeztette le Jakabot? (ő volt Salome férje). (30 pont)

5. Kinek a jelenlétében hallgatta ki Festus a fogságban lévő Pál apostolt? (30 pont)

Címkék: betlehemezés bibliai szereplők

A bejegyzés trackback címe:

https://bogarklub.blog.hu/api/trackback/id/tr925811362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása